PIONJÄRER

Aina Wifalk uppfann rullatorn – firades med rullande promenad

Jubileumspromenaden under Aina Wifalks födelsedag utgick från träffpunkten Hjärtpunkt Skiljebo i Västerås, staden där Aina Wifalk bodde när hon uppfann rullatorn.
Föreläsningen om uppfinnarens livsgärning blev välbesökt. Kerstin Rännar, medlem i Medicinhistoriska Sällskapet Westmannia, höll i föredraget.
Aina Wifalk (1928–1983).

Den 21 mars skulle uppfinnaren Aina Wifalk ha fyllt 96 år. Samma dag hedrades hennes gärning med en jubileumspromenad i hemstaden Västerås. Med rullator, förstås – uppfinningen som hon valde att inte ta patent på.

Aina Wifalk föddes i Lund, men bodde i Västerås när hon uppfann rullatorn, ett hjälpmedel som sedan dess spridits över världen. Mycket för att hon valde att inte ta patent på den, för att på så sätt göra den tillgänglig för så många som möjligt.

– Vi tycker det är självklart att uppmärksamma Aina Wifalk på hennes födelsedag. Hon har fått en gata uppkallad efter sig här i Västerås, men vi tycker att hon borde få en egen dag dessutom, säger Ellinor Öberg, vd för Kooperativet Hjärtpunkt Skiljebo i Västerås, en plats där seniorer kan umgås.

Promenaden utgick från Hjärtpunkten och firandet av den lokala uppfinnaren avslutades sedan med en föreläsning om Aina Wifalks gärning.

– Hon var en fantastisk person som var väldigt ihärdig i sitt arbete, dessutom viljestark och orädd. Rullatorn uppfann hon efter att själv ha drabbats av polio och sett behovet av bättre fungerande hjälpmedel, säger Kerstin Rännar, medlem i Medicinhistoriska Sällskapet Westmannia, som höll föredraget om Aina Wifalk.

Föreläsaren Kerstin Rännar.
Ellinor Öberg, vd för Kooperativet Hjärtpunkt Skiljebo.

Flyttade till Västerås för jobb som kurator

Aina Wifalk flyttade till Västerås i samband med att hon som utbildad kurator fick jobb på ortopediska kliniken på stadens sjukhus. Det blev en vändpunkt, som så småningom ledde fram till uppfinnandet av både rullatorn och manopeden, ett träningsredskap som används inom åldringsvården.