Teknikhistoria

Kvinnan som står bakom rollatorn

Aina Wifalk var polioskadad och engagerade sig i handikappades villkor. Foto: Winnet Västmanland
Aina Wifalk från Västerås uppfann rollatorn – men tog aldrig patent på den. Hon ville att så många som möjligt skulle få glädje av den. Foto: Winnet Västmanland

Få hjälpmedel har betytt så mycket för äldres rörlighet som rollatorn. Få användare vet att världssuccén uppfanns av en poliodrabbad kvinna i Västerås, som själv hade svårt att gå.

Publicerad

Nöden är uppfinningarnas moder, brukar man säga, och för rollatorns okända moder kan det stämma. Aina Wifalk gick länge med käppar och slet ut sina axlar innan hon fick en snilleblixt i slutet på 1970-talet: rollatorn, ett gånghjälpmedel på hjul.

Hon blev inte särskilt känd under sin livstid. Men hon fick ny uppmärksamhet då nätverket Winnet Västmanland lyfte fram henne i samband med turnéutställningen ”Kvinnors uppfinningar” för några år sedan.

Historien börjar egentligen redan 1949 när Aina Wifalk drabbades av polio vid 21 års ålder. Sjukdomen tvingade henne att hoppa av sin utbildning till sjuksköterska, men hon lyckades ändå få ett yrke där hon kunde hjälpa sjuka och skadade. Efter omskolning arbetade hon först som kurator på den ortopediska kliniken på lasarettet i Västerås, därefter som handikappkurator, som titeln löd på den tiden.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera