Teknikhistoria

Trevingen – den geniala globen som gjorde världssuccé

Enkel, genial och klotrund var trevingen – en liten koppling för att fästa ihop stänger vinkelrätt mot varandra. Klädbutikerna älskade den, och med H&M:s expansion flög den ut över världen.

Publicerad

Karl Gustav Jansson älskade sfärernas musik. När Globen byggdes i Stockholm var han där och tittade på bygget åtminstone en gång i veckan. Han samlade klipp från tidningar om runda och välvda konstruktioner, han räknade på hur man kan konstruera klotrunda saker för olika ändamål.

Att KG Jansson utformade sin trevinge som ett intrikat tudelat klot var helt följdriktigt. Med den kunde två rör fästas ihop enkelt, och den utvecklades till att fästa tre rör vinkelrätt mot varandra. När den utvecklades vidare av andra var han mycket mån om formen.

En förenklad, mindre skrymmande och plattare variant kallades GS-kopplingen. Den togs fram av och fick namn efter AB Gösta Sandberg, som på 1970-talet var landets och kanske världens största återförsäljare av trevingen.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera