TEKNIKHISTORIA

Från urfolkens “solbrillor” i trä – till heta trender i Hollywood

Möjligheten att masstillverka solglasögon öppnade för det stora genombrottet för det som en gång var träsnidade skydd mot snöblindhet. Men det var med modeindustrin de gjordes synliga, som via skådespelaren Audrey Hepburn.
Tidiga solskydd tillverkade av kanadensiska inuiter.
Hopvikbara solglasögon av grön vinylplast, med sidoskydd med ventilationshål. Militär skyddsutrustning bevarad av Försvarsmuseum i Boden.

Inuiter snidade solglasögon av trä och ben redan för tusentals år sedan. Tekniksprången sedan dess har gett oss moderiktiga fotokromatiska varianter som skyddar oss mot skadligt solljus.

Snötäckta landskap som reflekterar solen och orsakar snöblindhet har varit ett problem sedan urminnes tider. De första lösningarna kom för över 4 000 år sedan, när inuiter i bland annat Alaska och Kanada och urfolk i Sydamerika och Asien började konstruera solskydd. Till formen ser de ut som dagens solglasögon, med skillnaden att de har en smal springa att kika ut genom för att minska mängden insläppt ljus.

I antika Kina fortsatte utvecklingen i att använda sotade glaslinser, och i dåtida Rom sägs kejsar Nero ha beskådat gladiatorspel genom slipade ädelstenar. Även om de sistnämnda inte ska ha varit helt användbara för att faktiskt se något.

Engelska optikern och uppfinnaren James Ayscough (1720–1759) kom att bli en inspiration på vägen till nutida solglasögon med sina test av olika varianter av färgat glas i blått och grönt som hjälpmedel för vissa typer av synsvårigheter. Men de stora genombrotten kom med modeindustrin, som gjorde solglasögon till en het accessoar från början och mitten av 1900-talet.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera