Premium

Succén som gjorde Sverige sjösjukt

I en vardag fylld av simpla skummadrasser blev den varma, skvalpande sovplatsen en lyx utan dess like under 1980-talet. Men historien har sin början redan på 1800-talet – och handlar om liggsår.

Den vattenfyllda, varma sängen började öka i popularitet runt om i världen under 1970- och 1980-talen. Under det glada 70-talet ibland mark-nadsförd med den lite ekivoka sloganen ”Bra för två saker, den ena är att sova”.

Till Sverige kom boomen först på 1980-talet, och mycket som ett svar på det magra utbudet av madrasstyper under den här tidsperioden, menar Mikael Gillenäng. Han var en av de första att börja importera och sälja vattensängar på hemmaplan.

– Jag importerade själva vattenblåsan från Kanada och byggde sedan egna sängramar. På den tiden hade sängarna träramar och bestod av en hel dubbelmadrass. Det ställde till en del problem när man sov två i sängen och en var lite lättare och hamnade på en ”alptopp” av vatten. Nu kommer de normalt som enkelmadrasser med fiberdämpning i som anpassar hårdheten i sängen, säger han.

Fiberdukarna som placeras inne i det vattenfyllda höljet tar bort känslan av att ”skvalpa runt” som förekom under vattensängens barndom. Vattenblåsans ytterhölje består av en vinyl-blandning som i sig är tung, men också väldigt elastisk.

Från början blandades gummimassan dessutom med ett visst mått av bly för att hålla den formbar, men det blev snart förbjudet.

– Efter att bly förbjöds hade vi en period där jag upplevde att det var en lägre hållbarhet på vattenblåsan. Å andra sidan så håller vattensängen i väldigt många år jämfört med en konventionell säng med fjädrar och annat som kan bli slitet, säger Mikael Gillenäng, vars företag Crystal Bad än i dag får sålt enstaka vattensängar.

FAKTA

Vattensängen

Läkaren och uppfinnaren Neil Arnott (1788–1874) tog fram en typ av vattensäng redan under 1800-talet, med syftet att förebygga liggsår. Han tog dock aldrig patent på sin madrass. Först 1893 finns ett patent där en brittisk läkare, Dr Portsmouth, presenterat en liknande uppfinning.

Ett problem med de tidiga vattensängarna var bristen på värmare. Först när vattnet kunde värmas till en behaglig temperatur slog sängen igenom på marknaden. Vattensängen fylls med vanligt, obehandlat vatten som kan tömmas ur vid behov.