Premium

Nazisternas syntetiska bränsle förlängde andra världskriget

Utan bränsle hade de tyska stridsvagnsarméerna inte kunnat rulla. När Tyskland fick slut på bensin var det kemisterna som höll kriget igång med en inhemsk uppfinning: syntetiskt bränsle.

En soldat må vara modig, sade den tyske pansargeneralen Rommel, men om han saknar gevär gör han ingen större nytta. Gevär är i sin tur värdelösa utan ammunition, och i mobil krigföring duger varken gevär eller ammunition till mycket om det saknas bränsle till de fordon som ska transportera dem.

Hur kunde Nazityskland föra krig utan några större oljetillgångar? Hemligheten låg i två kemiska processer som omvandlade den tyska kolen till syntetiskt bränsle.

När det gäller bränsle lärde sig Tyskland en läxa under det första världskriget. I krigets slutfas 1918 spelade lastbilar, stridsvagnar och flygplan en avgörande roll, och samtliga drevs med oljebaserade bränslen. För ett land som Tyskland, som i princip saknar egna oljetillgångar, var det ett problem. Den tyska krigsmakten fick se sig själv dras med ständig brist på bensin, medan de allierade tvärtom var välförsedda genom att kontrollera två tredjedelar av världens oljetillgångar.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera