Premium
Lista: Åtta smarta biltekniker som gjort comeback

Fantastiska idéer före sin tid. Genom bilhistorien har det lanserats innovationer som inte alltid uppskattades av sin samtid. Här har vi samlat några som gjort storstilad comeback.

Elbilen

Den mest givna comebacken på den här listan och något som ingen numera ser som konstigt. Tekniken har ju sin grund på 1800-talet, och fram till det att Ford börjat med sin massproduktion av bensinbilar var det vanligt med elbilar. Ta bara att det i början av 1900 talet fanns hela nio större elbilstillverkare i USA och sett till andel stod de för 38 procent av marknaden. Men under 30-talet dog elbilen ut, ersatt av bensinbilar.
Genom åren har olika koncept med spännande elektrifierade drivlinor och ett fåtal prototyper visats. Men det var först när Tesla, Nissan och BMW på 2010-talet lanserade Model S, Leaf respektive I3 som det började hända något. Och resten är som man säger… historia.
Ford Comuta från 1967:
Tryckknappsautomat

Under många långa år var växelspaken regenten i bilen. Den stack stolt upp i mitten av framsätena, oavsett om det var manuell eller automatisk transmission. Men på senare år har spakarna försvunnit och de som inte kör med vred – har valt knappar för växellägen.
En ganska naturlig utveckling med tanke på att det ofta handlar om shift-by-wire-system.
Trés modern. Nja, faktiskt inte. Det fantastiska 50-talet innehöll utöver epitet som ”atomåldern” och ”tv-åldern” även knapp-eran. Varför? Jo, för att allt skulle förses med moderniteten knappar – och mot slutet av eran kom de även till bilarna då Chrysler Corporation introducerade tryckknappsautomat. Och resten av ”motor city” följde efter.

För dem som kan sin historia var dock det här faktiskt inte först i historien, redan 1914 testade bland annat Pullman ett elektroniskt system kallat ”Vulcan Electronic Shifter”. Det här blev dock ingen hit och försvann snabbt.


Pekskärm
Pekskärmar sitter i dag i snudd på varenda bil och må kännas som något som inte har så många år på nacken, men icke. Redan 1979 lanserade Aston Martin en Lagonda med LED-skärmar, och 1986 introducerades Buick Riviera som hade en grön/svart CRT-skärm med pekfunktion kallad Graphic Control Center.
Denna innehöll all viktig information man som förare skulle behöva på resan och hade hela 32 000 ord i minnet.
Men systemet var före sin tid och 1990 valde GM att pensionera det eftersom det saknades kundefterfrågan.


Automatiska strålkastare
Ta vilken tillverkares nylansering som helst och en del av presentationen kommer röra strålkastare och tekniken däri. Utöver att ljussignaturen numera designats, är det i dag snudd på standard med automatiska eller adaptiva strålkastare.
En fiffig och finfin finess, som uppskattas av alla dem som tvingats ha fingrarna hängande på rattspaken när man kör på kvällen, men inte alls så ny som man skulle kunna tro.
Redan på 50-talet introducerade Cadillac en teknik kallad Autronic Eye. Förvisso inte utan sina problem, men de automatiska ljusen hängde med i olika skepnad och under olika namn fram till 80.talet.

1964 Cadillac:

Frunken
Elbilen har inte bara förändrat hur vi tankar, teknikskiftet har även gjort att paketeringen av bilen som sådan förändrats. Visst, det finns fortfarande tillverkare som bygger elbilar på samma grund och med samma geometri som fossilbilar, men de finns de som använder utrymmet smartare.
När Tesla lanserade Model S var ”frunken” en revolutionerande nyhet. Det här har många andra plocka ut, och att ha ett främre utrymme är väldigt praktiskt.
Men att packa fram är ju inte nytt. Snudd på varenda tillverkare hade för lite över 50 år sedan en svansmotormodell – och var ska man lägga all packning och aktern tas upp av en motor..? Jo fram.

Bubblan är kanske den mest kända av alla dessa klassiker
Talande bilar
Röststyrning är något som i dag går att göra i allt fler situationer. Telefonen, högtalaren och även bilen går att dirigera med lingo. Men även om det känns som ”det senaste” är det länge sedan som bilarna började tala med oss. Och då pratar vi inte om Kitt i Knight Rider – utan om verklighetens bilar.
I början av åttiotalet var det det flera olika tillverkare som satsade på tekniken… men eftersom dåtidens konsumenter inte gillade det, försvann de talande bilarna.
Austin Maestro 1983:
Datsun /Nissan Maxima 1982:
Chrysler Lebaron 1984:
Elektrisk aktiv dämpning
När det kommer till åkkomfort är aktiv fjädring/stötdämpare något som på senare år blivit allt vanligare. Och med elektrifieringen är elektrisk aktiv dämpning på tapeten som ett alternativ. Men det är teknik med historia.
Amar Bose, grundaren av Bose, arbetade med elektromagnetisk dämpning under sin tid på MIT. Det här utvecklades sedermera till att hans företag tog fram en lösning som var minst sagt imponerande. Systemet var dock för dyrt för att bli en kommersiell framgång och tekniken lades i träda och såldes sedermera av.
GM:s fyrhjulsstyrning. Foto: GM
Amerikanska armén har dock använt ett system för sina Humvees som visat fördelarna med tekniken. Ännu så länge finns det inte bilar på marknaden med denna… men det jobbas på det.
ECASS visas i Humvwee:

Boses lösning visas hos Cnet:
Fyrhjulsstyrning
Det går inte att säga annat än att elektrifieringen av bilen har givit många ringar på vattnet. En är att vi nu får se häftiga lösningar på styrning. Såsom GMC Hummer EV:s ”Crabwalk”.
Men att styra på bakhjulen är inte en något som uppfanns igår. Nej, redan 80-talets tekniktokiga japaner var inne på det här spåret. Honda, Mazda, Mitsubishi och Nissan utvecklade alla fyrhjulsstyrning. Honda körde en mekanisk lösning, men Mazda använde elektrohydraulik.
Kolla in Motorweeks recension av Mazda 626 4WS från 1988: