Premium

Lista: Åtta smarta biltekniker som gjort comeback

Fantastiska idéer före sin tid. Genom bilhistorien har det lanserats innovationer som inte alltid uppskattades av sin samtid. Här har vi samlat några som gjort storstilad comeback.

Publicerad

Elbilen

Den mest givna comebacken på den här listan och något som ingen numera ser som konstigt. Tekniken har ju sin grund på 1800-talet, och fram till det att Ford börjat med sin massproduktion av bensinbilar var det vanligt med elbilar. Ta bara att det i början av 1900 talet fanns hela nio större elbilstillverkare i USA och sett till andel stod de för 38 procent av marknaden. Men under 30-talet dog elbilen ut, ersatt av bensinbilar.

Genom åren har olika koncept med spännande elektrifierade drivlinor och ett fåtal prototyper visats. Men det var först när Tesla, Nissan och BMW på 2010-talet lanserade Model S, Leaf respektive I3 som det började hända något. Och resten är som man säger… historia.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera