Premium

Det olyckliga slutet för svenska flygplansfabriken

En nytänkande innovatör, en bohemisk ”flygbaron”, och en före detta olympisk fäktare. Tillsammans startade de en av Sveriges första flygplansfabriker. Historien blev kort och slutade olyckligt, men den var betydelsefull för det tidiga flyget i både Sverige och Finland.

Egentligen skulle friherre Carl Cederström ha blivit officer, och sedan slagit sig ner hemma på Ingarö och med tiden tagit över släktens fideikommiss. ”Men i skolan ägnade jag mig mest åt slagsmål och biljardspel och allt annat som var förbjudet i skollagen”, som han själv senare skulle uttrycka det i den självbiografiska skriften Fyrtiofyra år på jorden och en liten tid i luften.

Efter den stökiga skoltiden skickades Carl Cederström på lantbruksuniversitet för att bli agronom. Men snart avbröt den rastlöse unge adelsmannen sina studier och reste till USA, där han under några år försörjde sig som cowboy och trollkonstnär i en vaudeville-show.

I mitten av 1890-talet tycks han dock ha gjort ett uppriktigt försök att infria familjens förväntningar. Friherren återvände till Sverige och lyckades med möda ta sin agronomexamen, varefter han slog sig ner på Ingarö och arrenderade en gård som hörde till fideikommissegendomen. Han sålde mjölk till fastlandet och jagade sjöfågel med Bruno Liljefors.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera