Premium
Cern – 50 år av jättekollisioner
100 meter ner i den schweiziska myllan ställs de stora frågorna om universums minsta partiklar i världens största partikelaccelerator. En 27 kilometer lång cikulär tunnel som leder till jordens undergång, ansåg kritikerna som drog Cern inför Europadomstolen.
Cirka 1 miljard protonkollisioner varje sekund, i en metod som går ut på att bygga upp så mycket energi att nya partiklar bildas i smällarna. Syftet är att få svar på frågor så stora att de är svåra att greppa. Om hur universum och dess materia fungerar, om alltings början och tiden efter Big Bang, om de krafter som håller samman rymden som vi ser den. Mörk materia, och antimateria.
Med den utgångspunkten kanske det inte var så konstigt att kritiker förfasades och bidrog till braskande rubriker om att kollisionerna i Large Hadron Collider (LHC) skulle skapa ”svarta hål som äter upp jordklotet”.
Inför den planerade starten av den nybyggda partikelacceleratorn i september 2008 drog en grupp kritiker den europeiska organisationen för kärnforskning Conseil Européenne pour la Recherche Nucléaire, förkortat Cern, inför rätta.