Premium

Världens första insulinspruta – livsviktigt genombrott firar 100 år

För hundra år sedan fick en döende pojke världens första insulinspruta. Injektionen orsakade en allergisk reaktion, men efter några justeringar gjordes ett nytt försök och 14-åringen överlevde.

Publicerad

Diabetes var länge en dödsdom. Patienterna dog inom ett par månader och det fanns inget botemedel. År 1921 fick den nyutbildade kanadensiske kirurgen Frederick Banting en idé. Han kontaktade professor John Macleod vid Torontos universitet som gav honom tillstånd att låna ett labb under en sommar.

Man visste redan att insulinet var avgörande för utvecklandet av diabetes. Man visste också att insulinet bildades i bukspottkörteln, men alla försök att komma åt det hade hittills misslyckats. Nu assisterades Frederick Banting av läkarstudenten Charles Best.

Tillsammans lyckades de utvinna insulin från hundars bukspottkörtlar genom att stoppa bukspottets utförsgång. Då tillbakabildades den del av bukspottkörteln som tillverkade bukspott. På så sätt rundade de enzymerna – som vid tidigare försök hade brutit ner insulincellerna.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera