Premium

Silvertejpen – guld värd i kriget

Vesta Stoudt (1891–1966).
När Vesta Stoudt inte fick gehör för sin idé på företaget där hon jobbade, vände hon sig till självaste Vita huset och Franklin D Roosevelt. I sitt brev påtalade hon riskerna det innebar med den extratid det tog att pilla upp lådorna i vilka ammunitionen till stridande trupper förvarades. Foto: EVERETT COLLECTION/TT
Tidiga versioner av ”duct tape”, på svenska benämnd silvertejp. Foto: JOHNSON & JOHNSON/KILMER HOUSE

En anspråkslös tvåbarnsmor låg bakom uppfinningen som höll ihop den amerikanska insatsen under andra världskriget.

Den amerikanska militären hade inte direkt ont om akuta problem att lösa i början av 1943. Det hade bara gått ett drygt år sedan USA gett sig in i andra världskriget, och läget var nu kritiskt: Italien gjorde alltjämt motstånd, Tyskland kämpade på med till synes outtröttlig frenesi, och de allierades försök att bromsa Japans brutala expansion i Asien hade ännu inte lyckats.

Så man kan kanske förstå varför Vesta Stoudts överordnade på Green River Ordnance Plant inte var särskilt lyhörda när i stället hon försökte rikta deras uppmärksamhet till tejpen som höll ihop kartonger med gevärsgranater. Att dessa kartonger kunde vara en aning pilliga att öppna – den lilla tejpflik man skulle dra i hade nämligen en tendens att lossna helt – framstod kanske inte som ett lika akut hot mot krigsinsatsen som axelmakternas truppförflyttningar och tekniska uppfinningsrikedom.

Så cheferna sa helt enkelt åt henne att sluta leka besserwisser, och fokusera på sitt jobb i stället. Hon kunde ju knappast veta bättre än regeringen hur kriget skulle skötas, menade de.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera