Premium

Stålboom i Norrbotten – redan för 2 000 år sedan

Nya arkeologiska fynd visar att Norrbottens jägare och samlare inte bara producerade lokalt järn. Kring år 0 tillverkade de smidbart stål, med knivar och yxor i flerlagerteknik. 

Forskarvärlden har länge trott att romarriket var ensamma om att behärska avancerad järn- och stålframställning så tidigt som vid början av vår tideräkning. Men nu omkullkastas den uppfattningen av fynd gjorda i Norrbotten, nära gränsen till Finland. 

Luleå tekniska universitet, LTU, och Norrbottens museum har gjort utgrävningar i Vivungi, cirka 15 norr om Pajala – samt Sangis, som ligger mellan Kalix och Torneå. Där har forskarna hittat blästerugnar för järnframställning från lokal myr- och sjömalm, men även smideshärdar som användes för cirka 2 000 år sedan.  

– Det visar ju att man på de här platserna helt klart hade total kontroll på produktionen. Man lyckades till och med göra stål, vilket kräver väldigt höga temperaturer, säger Kristina Söderholm, projektledare och professor i teknikhistoria vid LTU, till Ny Teknik. 


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera