Premium

Kärnvapenskölden i rymden

TEKNIKHISTORIA. Ett missilförsvar i rymden skulle göra slut på den ständiga skräcken för ett kärnvapenkrig. Men redan 1983 när Ronald Reagan presenterade idén för amerikanska tv-tittare tvivlade experterna på att projektet, SDI, kunde leva upp till lobbyisternas löften.

Publicerad

Den 23 mars 1983 höll Ronald Reagan ett ungefär 30 minuter långt tal till den amerikanska nationen. Kongressen skulle snart rösta om den försvarsbudget hans regering hade lagt fram, och därför behövde han nu folkets stöd för att få igenom den. Den nya budgeten signalerade en återuppbyggnad av det amerikanska försvaret på bred front, och Reagan förklarade rättframt i tv-rutan varför det var nödvändigt: USA hade sackat efter, och fred kunde endast upprätthållas genom styrka.

Så långt överraskade han förmodligen ingen. Men få väntade sig den vändning hans tal skulle ta under de sista minuterna:

“Tänk om fria folk kunde leva tryggt i vetskapen att deras säkerhet inte vilade på hotet om omedelbar amerikansk vedergällning för att avskräcka en sovjetisk attack. Att vi kunde hejda och förstöra strategiska ballistiska robotar innan de nådde vår egen eller våra allierades mark.”


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera