Premium

Thorsten Nordenfelt Foto: TEKNISKA MUSEET
Ingenjören Helge Palmcrantz tillverkade egendesignade kulsprutor hemma i Stockholm och anlitade officiellt Thorsten Nordenfelt som generalagent i England – men fick samtidigt en meduppfinnare. Nordenfelt kom bland annat med idén som gav den tidens första kulspruta som det gick att bekämpa torpedbåtar med.   Foto: BRIDGEMAN IMAGES/TT
Thorsten Nordenfelt (1842–1920).
Nordenfelts undervattensbåt N:o 1 på sin jungfrufärd på Riddarfjärden i Stockholm. Det är den första av de fyra undervattensbåtar Thorsten Nordenfelt lät bygga under 1880-talet.
Thorsten Nordenfelts undervattensbåt under konstruktion på Bolinders i Stockholm år 1882.

Från stambanor via snabbskjutande kanoner till ubåtar. Industrimannen Thorsten Nordenfelts karriär var lång, krokig – och lämnade ett större avtryck efter sig än de flesta i dag känner till.

Varumärket Nordenfelt klingar välbekant för den som kan sin militärhistoria. Men om den unge Thorsten Nordenfelt fått sin vilja igenom hade hans namn i stället blivit synonymt med järnvägar.

I sin ungdom studerade han vid Styrelsen för statens järnvägsbyggnader, en 1800-talsmyndighet som översåg byggandet av stambanor, där han sedan också fick en chefsposition med uppemot 1 200 underordnade.

Men när stambanorna som förband Stockholm med Götebord samt Malmö med Katrineholm var färdigställda, ville inte Nordenfelt sitta och rulla tummarna i väntan på eventuella beslut om ytterligare sträckningar. I stället flyttade han 1862 till London, där han fick anställning på sin kusins firma, som importerade stål från Sverige.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera