Teknikhistoria

Så blev Viggen svenska flygvapnets ryggrad

Grafik: Jonas Askergren Fakta: Jan Forsgren
Den första Viggen-prototypen, 37-1, under premiärturen den 8 februari 1967.
Lars Bandlings haveri med det första produktionsexemplaret innebar att introduktionen av Viggen försenades.
Den första Viggen-prototypen visades för pressen i april 1965.
Tillverkning av AJ 37 Viggen i fabrik i Linköping.
En AJ 37 svänger brant direkt efter start vid en flygdag i mitten av 1970-talet.
Tre JA 37 från F 21 i flankformation år 1986.
En SH 37 från F 17 Kallinge över den sydsvenska skärgården.
Piloten Alf Ingesson Thoor fick ihop närmare 2 000 timmar i Viggen.

I två decennier utgjorde Saab 37 Viggen ryggraden i svenska flygvapnet. En flygplanstyp utvecklad under kalla kriget som var särskilt framtagen för svenska förhållanden.

Publicerad

Med sitt karakteristiska och närmast futuristiska utseende var Saab 37 Viggen omisskännlig. Det mest kapabla stridsflygplan som utvecklades i Sverige under kalla kriget: Viggen kunde flyga i dubbla ljudhastigheten, och bära olika typer av vapen. Viggen skräddarsyddes för specifikt svenska förhållanden, och togs fram för att ersätta de tidigare Saab 32 Lansen och Saab 35 Draken. I dess olika varianter kom Viggen att under mer än två decennier utgöra ryggraden i flygvapnet.

Totalt kom 338 Viggen att tillverkas, inklusive nio prototyper, och i fem olika varianter (se faktaruta). De sista av Flygvapnets Viggen gick i pension 2005. I dag flyger två Viggen vid Swedish Air Force Historic Flight, en organisation vars huvudsakliga syfte är att bevara olika flygplanstyper som varit en del av flygvapnet.

I slutet av 1950-talet gick utvecklingen av militära jetflygplan oerhört snabbt. De beräknades ha en livslängd i första linjen om endast sju år och vid denna tid fanns planer på att ta fram ett attackflygplan, av Saab döpt till 1350, avsett för att bära kärnvapen.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera