Teknikhistoria

Tusentals döda i tidernas värsta industriolycka

TEKNIKHISTORIA. Dåligt underhåll, nedskärningar och slarv hade gjort fabriken i Bhopal livsfarlig. Men ägarna lät produktionen fortgå. Tidningen Teknikhistoria berättar om hur tusentals människor omkom i historiens värsta industriolycka.

Publicerad

Strax efter tolvslaget natten mellan 2 och 3 december 1984 började ett giftmoln spridas från en fabrik för bekämpningsmedel i den indiska staden Bhopal. Det rörde sig i sydöstlig riktning, in över slumområden och stadsdelar med över en halv miljon invånare.

Molnet var tyngre än luft, så de som låg och sov drabbades värst. De som sprang när de flydde drog i sig mer av gasen och fick svårare skador än de som färdades med cykel eller bil. Barn fick i sig högre koncentrationer än vuxna. Bara under de första timmarna dog över 2200 människor.

I utsläppet fanns många olika ämnen, till exempel fosgen som användes som stridsgas under första världskriget. Den största delen var MIC, metylisocyanat. I fabriken användes ämnet som ett försteg i tillverkningen av bekämpningsmedlet Sevin. MIC är extremt giftigt även i mycket små koncentrationer. Det tas upp genom lungorna och genom huden. Effekterna påminner först om tårgas. Sedan går symptomen över i hosta, andningssvårigheter, irriterade ögon. Högre doser ger bland annat kvävningskänslor, lungödem och blödningar.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera