Premium

Så blev svenskarna världsledande på glas

Glasblåsmästaren Gustaf Bergqvist. Foto: Jan Erik Anderbjörk/Kulturparken Småland/Smålands museum

Den svenska glasindustrin stod länge och stampade. Glaset kritiserades för att vara tråkigt och fantasilöst. Allt ändrades med en glasblåsare på Orrefors glasbruk.

Orrefors glasbruk hade det kämpigt. Det kryllade av småländska glasbruk och Orrefors var bara ett i mängden. Man tillverkade mjölkglas, apoteksglas och servisglas som alla andra. Dessutom var ekonomin dålig. Riktigt dålig.

Det hade kunnat ta slut där och då om det inte vore för affärsmannen Johan Ekman. När verksamheten höll på att gå i konkurs år 1913 köpte han skogarna där Orrefors låg. Han behövde skogsmarken för att få ved till en cellulosafabrik i Ed. Han konstaterade samtidigt att han hade fått sig ett glasbruk på halsen.

Johan Ekman skickade disponenten från cellulosafabriken till att inspektera den nya verksamheten. Oväntat nog föll disponenten pladask. Han kunde ingenting om glas, men älskade materialet från första stund. De båda affärsmännen grubblade och bestämde sig sedan för att ge det hela ett försök.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera