Premium

Experimentplanet X-1 var det första planet snabbare än ljudet

1947 blir Chuck Yeager den förste piloten som officiellt flyger fortare än ljudet. Vägen dit har kantats av stora utmaningar för ingenjörerna. Både experimentplanet X-1 och piloten måste hålla för påfrestningarna.

Publicerad

Morgonen den 14 oktober 1947 sjuder det av aktivitet på Edwards Air Force Base i Kalifornien. Det är dags för ännu en flygning med det experimentella raketplanet X-1.

Målet: att överskrida mach 1. Det vill säga komma upp i en hastighet där planet färdas fortare än ljudet. De piloter som har varit nära tidigare har upplevt våldsamma skakningar och att de förlorar kontrollen. Några tror att flygningen innebär självmord.

Testpiloten anländer. Den 24-årige krigsveteranen Charles ”Chuck” Yeager är knappast i toppform. Kvällen innan har han ramlat av hästen och brutit två revben efter att ha ridit genom den kaliforniska öknen tillsammans med sin fru Glennis. Att sjukskriva sig är dock uteslutet. Han älskar sitt jobb, och han tänker definitivt inte låta någon annan få chansen att bli den förste i historien som bryter ljudvallen.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera