Premium

Junkers – plåtplanet blev först som svenskt trafikflyg

En Junkers F 13 har förtöjt vid en idyllisk sommarvik. Till typens mångsidighet hörde möjligheten att kunna förses med hjul, skidor eller flottörer. Foto: SVENSK FLYGHISTORISK FÖRENINGS ARKIV
En av ABA:s verkstäder låg på Bulltofta i Malmö. Här görs underhåll på en delvis demonterad Junkers F 13. Här syns tydligt vinginfästningen och den tjocka vingprofilen samt byggnadssättet i korrugerad aluminiumplåt. Foto: SVENSK FLYGHISTORISK FÖRENINGS ARKIV

Sverige första stora flygbolag satsade på ett flygplan helt i metall, vilket gjorde det särskilt bra lämpat för kargt klimat. Fyra passagerare fick plats i Junkers F13.

Frånsett några mindre taxiflygbolag, var Aktiebolaget Aerotransport (ABA) det första stora flygbolaget i Sverige. Det bildades 1924 av bröderna Carl och Adrian Florman, båda med förflutet inom dåvarande Arméns flygväsende. De första flygplanen som anskaffades var av typen Junkers F 13, konstruerade och tillverkade av tyska Junkers i Dessau i det som dag är delstaten Sachsen-Anhalt. Med Junkers knöt ABA starka affärsmässiga förbindelser.

Junkersfabriken hade grundats av Hugo Junkers 1895, från början för tillverkning av gasapparater. Flygplanstillverkningen inleddes 1915. Hans flygplan utmärktes av robusta konstruktioner av korrugerad plåt, en konstruktionsmetod som bidrog till mycket god hållfasthet.

Det första trafikflygplanet F 13 hade plats för fyra passagerare i en täckt kabin, medan piloten och färdmekanikern satt i en öppen sittbrunn. Den första F 13 kom till Sverige redan 1923 och levererades till Svensk Lufttrafik Aktiebolaget (SLA) medan ABA:s första F 13 levererades året därpå.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera