Premium

Sniffar-Lansens uppdrag: mäta radioaktivet i luften

Jaktflygplanet Lansen hade spelat ut sin roll som krigsflygplan när det fick ett nytt uppdrag: att mäta radioaktiva partiklar i atmosfären under stormakternas kärnvapentester. När så isländska vulkanen Eyjafjallajökull fick ett utbrott, hämtades provtagningskapslarna ned från hyllan på Flygvapenmuseum för en ny vända i luften.

När jaktflygplanet Saab J 32B Lansen tjänat ut i sin krigsroll, kom ett drygt tjugotal exemplar att överföras till Målflygdivisionen på Malmen utanför Linköping. Kanoner och radarutrustning plockades bort. Flygplanen användes som rena målflygplan för anfallande jaktflygplan av typerna J 35 Draken och JA 37 Viggen, som bogserare av olika mål samt som störövningsflygplan. De kom att ha beteckningarna J 32B, J 32D och J 32E.  

En av uppgifterna för J 32B handlade om så kallade radiakflygningar. Dessa syftade till att samla partiklar i de övre luftskikten för analys avseende närvaron av radioaktivt stoff – radiak är en sammandragning av det ursprungliga ordet radioaktiv.

Denna typ av flygningar utfördes från mitten av 1950-talet av modifierade Saab S 29 Tunnan, men ersattes av Lansen under det följande decenniet. Uppdraget för dessa provsamlingar, högt upp i jordens atmosfär, leddes av Försvarets forskningsanstalt (FOA). Inte överraskande var avläsningarna särskilt intensiva under och efter kärnreaktorhaveriet i Tjernobyl i dåvarande Sovjetunionen i april 1986. 


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera