Premium

Kraschad fredsplan – vad hände med Dag Hammarskjöld?

Hammarskjöld var diplomat och kändis. Här är han vid skrivbordet första arbetsdagen som generalsekreterare i FN, 1953. Foto: UPI/TT
Planet med Hammarskjölds kista anländer till Bromma. Foto: SvD/TT
De fortfarande rykande vrakresterna. Det dröjde 15 timmar innan vraket lokaliserades. Foto: UPI/TT

Den 18 september 1961 omkom FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld och ytterligare 15 personer i en flygplanskrasch. Än i dag undrar många om det var en olycka eller ett attentat.

Sedan några dagar tillbaka hade striderna rasat i Kongos sydöstra utbrytarregion Katanga. Det var för att försöka förhandla fram en vapenvila Dag Hammarskjöld reste i väg med DC-6:an ”Albertina” den 17 september 1961.

På ena sidan: FN-styrkor. På den andra: utländska legosoldater, finansierade av belgisk-brittiska Union Minière och andra gruvbolag.

Hammarskjöld hade nyligen i största hemlighet gett klartecken åt en offensiv, ”Operation Morthor”, för att driva ut dem. Men den blev ett fiasko. Hammarskjöld stämde därför träff med Katangas ledare, Moïse Tshombe, för fredsförhandlingar i Ndola i det brittiska protektoratet Nordrhodesia.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera