Teknikhistoria

Gör ett virtuellt dyk på 360 år gammalt vrak

Det nederländska fartyget Melckmeyt förliste utanför den isländska kusten år 1659. För att uppmärksamma 360-årsjubiléet har ett virtuellt dyk, filmat med 360-graderskamera, tagits fram.

Publicerad

Vraket är det äldsta identifierade fartygsvraket vid Island och är ovanligt välbevarat. Det tros ha varit ett nederländskt så kallat flöjtskepp som var vanliga under 1600-talet.

På den tiden tillhörde Island Danmark, som hade monopol på den isländska handeln. Men några företagsamma handelsmän i Nederländerna försökte idka olaglig handel med islänningarna och skickade en liten flotta av olicensierade skepp under falsk dansk flagg.

En kall och stormig oktobernatt försökte Melckmeyt, fullastad med varor och redo för den långa färden till Amsterdam, vänta ut ovädret vid ön Flatey utanför Island. Under två dagar kämpade de 15 besättningsmännen för att hindra fartyget från att förlisa.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera