Premium

Norska grävmaskinen fick dra sig fram med skopan

Brøyt-grävaren var billig och stabil, men förarhytten trång och bullrig.
Brøyt X3B grävmaskin.
Brøyt X2 var en av världens första runtomsvängande grävmaskiner med helt hydraulisk kraftöverföring. Däremot hade den ingen drivning på hjulen, utan fick dra sig runt med hjälp av skopan – eller bogseras på plats.
Ytterligare en variant av Brøyt-grävaren.

Den billiga norska grävmaskinen var helt hydraulisk – spjutspetsteknik på sin tid. Men den påminde om en larv av stål, där den drog sig fram med skopan.

De norska bröderna Ingebret och Kristian Søyland kan beskrivas som ”uppfinnarjockar” av den gamla stammen. Så snart andra världskriget tagit slut och ockupanterna försvunnit, byggde bröderna sin första lindrivna grävmaskin av en kvarlämnad tysk stridsvagn. Senare utvecklade de en traktordragen lingrävare som drevs via kraftuttaget, men som till skillnad från vanliga traktorgrävare hade svängkrans och därmed kunde rotera 360 grader.

Men under 50-talet insåg de, långt före många av de etablerade maskintillverkarna, att lingrävarna skulle bli akterseglade. Firmanamnet Bryne Jern og Treindustri ändrades till Brødrene Søyland A/S, senare förkortat till Brøyt, och man satte sig att rita på hydrauliska system.

Snart kom maskinen, som skulle göra ordet ”brøyt” till en synonym för ”grävmaskin” på norska. Brøyt X2 var en runtomsvängande grävmaskin med helt hydraulisk kraftöverföring – en av de första i världen.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera