Premium

Här har Scania sin rullande historia

Scania blev en jätte på lastbilar, men har sitt ursprung i järnvägsvagnar, cyklar, flygplansmotorer och personbilar. Teknikhistoria har gjort ett besök på företagets museum i Södertälje, där de renoverade klenoderna från förr står på rad.

Hos Scania i Södertälje tar man vara på traditionen. Till och med museet har 45 år på nacken. Fast egentligen startade det ännu tidigare när en entusiast 1959 började ta vara på gamla fordon, vilket så småningom ledde till att museet kunde öppna för allmänheten 1973.

Dagens Scania har rötterna i två företaget: Vagnsfabriks-Aktiebolaget, ”Vabis”, i Södertälje samt Scania i Malmö. Vabis grundades av Surahammars Bruks AB 1891 för att tillverka järnvägsvagnar. I Surahammar gjorde man redan hjul till både passagerar- och godsvagnar. Under den hetsigaste järnvägsutbyggnaden var det en lönsam affär. Men till slut började marknaden mättas.

– De visste att järnvägsnätet var nästan helt utbyggt och att efterfrågan skulle minska, berättar Robert Bengtsson, fordonsansvarig.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera