Premium

Fast i nätet – geniet bakom första cyberattacken

Från studentikosa spratt till digitala atombomber. Mycket har hunnit förändras på tre decennier, men än är cyberattackernas historia inte färdigskriven.

Publicerad

Vägen till helvetet är stensatt med goda föresatser. Fråga bara Albert Einstein, Robert Oppenheimer – eller Robert Morris.

I november 1988 spred sig en självreplikerande datormask i dramatisk takt över hela Arpanet (den amerikanska föregångaren till world wide web). Datorsystem på en lång rad universitet och forskningscentrum, exempelvis Nasa, saktades ner till ultrarapid. Normala arbetsprocesser blev så gott som omöjliga att genomföra; det kunde exempelvis ta dagar för ett vanligt mejl att komma fram. När det inte hjälpte att starta om datorerna testade vissa institutioner i stället att formatera dem helt och hållet. Stora sektioner av Arpanet släcktes ner medan administratörer kämpade natt och dag för att stoppa spridningen.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera