Premium

Djävulens vin satte Champagne på kartan

I fyra sekel har champagne förknippats med lyx och flärd – men den dyrbara drycken har ett blodigt förflutet. Champagne kallades länge för djävulens vin.

Publicerad

Vinmakartraditionen började i Kaukasien för 7 000 år sedan. Sedan spred den sig söderut till Egypten och via Syrien. I regionen Champagne, som ligger utanför Paris, kom man i gång långt senare. Först strax efter Kristi födelse ska romarna ha planterat de första vinstockarna i området.

Men trots att området skulle ge nästa stora innovation inom vinmakeriet smakade det till en början inte särskilt gott. I alla fall inte med dagens mått mätt.

På 1500-talet var färgen rosaaktig och inte helt olik ett blekt rödvin. Smaken var minst sagt sur. Att tillverka vinet var dessutom mycket svårt. Den största utmaningen av alla var att undvika bubblor.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera