Premium

Berlins himmel blev vägen förbi blockaden

När Sovjetunionen blockerade transportlederna till Berlin 1948 stod världen på randen till ett tredje världskrig. Västmakterna valde att rädda staden genom att flyga in förnödenheterna i stället – tusentals ton per dag.

Publicerad

”Från Stettin vid Östersjön till Trieste vid Adriatiska havet har en järnridå sänkts över kontinenten”, konstaterade Winston Churchill i ett tal den 5 mars 1946. De allierade hade besegrat Nazityskland, men Europa hade delats in i två nya motståndarläger: en västlig intressesfär med USA i spetsen, och en östlig dominerad av Sovjetunionen.

Ingenstans var spänningarna så stora som i Berlin, som låg djupt inne i den sovjetockuperade delen av Tyskland, men som USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjetunionen hade styckat upp i fyra sektorer. Officiellt styrdes staden av ett gemensamt råd, men i praktiken arbetade de två lägren mot varandra eftersom de hade diametralt motsatta intressen.

Sovjetunionen ville å sin sida hålla tillbaka Tysklands industriella kapacitet – minnet av två tyska invasioner på 30 år var plågsamt färskt. Västmakterna ville å den andra bygga upp Tyskland igen som en stark industristat av demokratiskt snitt – en stat som kunde utgöra en motvikt mot sovjetisk expansionism i Europa.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera