Teknikhistoria

Wettex – ett korvskinn av cellulosa

En allsidig trasa, Wettex.
Curt Lindquist låg bakom Wettexduken och flera andra uppfinningar.
Färdiga disktrasor är redo att förpackas. (Bilderna är förmodligen tagna på 1950-talet.)
Den bomullsförstärkta cellulosaduken skärs och rullas upp på stora spolar. Det här ­momentet ser ungefär likadant ut i dagens fabrik.

Vad har flugit i rymden, använts i krasseodlingar och torkat kladd i miljontals hem? Wettexduken. Framgångssagan började när Curt Lindquist stoppade sin svampiga innovation i hustruns köttkvarn.

Publicerad

Textilindustrin blomstrade i decennier i ”Sveriges Manchester”. I dagens Norrköping finns en enda textilfabrik kvar. Här tillverkas sedan 65 år tillbaka den välkända wettexduken som spridits över världen.

Fast det hela började med ett korvskinn av cellulosa, som den unge civil­ingenjören Curt Lindquist lyckades tillverka i sin fars mekaniska verkstad i mitten av 1930-talet. Precis vad Kooperativa förbundet, KF, ville ha eftersom det rådde brist på traditionellt ”naturskin”, alltså tarmar. Några av de cellulosaförsedda försökskorvarna landade på KF-chefens bord, och Curt Lindquist erbjöds genast en provanställning.

Korvskinnstillverkningen kom snart i gång i den KF-ägda Norrköpingsfabriken, och Curt Lindquist gjorde snabb karriär. År 1942 tillträdde han som vd, endast 33 år gammal.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera