Teknikhistoria

Mannen som skapade det kemiska kriget

TEKNIKHISTORIA. Halva världen får mat tack vare Fritz Habers forskning. Men han var också den som drev fram den kemiska krigföringens fasor under första världskriget. Och det var han mer stolt över.

Publicerad

Fritz Haber var en genialisk, översvallande, optimistisk, snabbtänkt och storsnackande kemist. Hans patriotism och strävan efter att bli framgångsrik och att passa in drev honom till några av de värsta innovationerna i krigföring under 1900-talet.

Men Tyskland vände honom ryggen, trots allt han gjort för hemlandet.

Fritz Haber föddes 1868 i Wrocław, dåvarande Breslau i Preussen. Familjen hade det gott ställt tack vare ett påbud från 1812 som delvis jämställde judiska medborgare med tyska. Det gjorde att Fritz Habers far, Siegfried, kunde driva en framgångsrik rörelse och sälja färgpigment och läkemedel. Fritz gick i en skola som var öppen för katolska, kristna och judiska barn. Han identifierade sig själv mest som tysk.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera