Teknikhistoria

Ankenstein gjorde honom till kändis

TEKNIKHISTORIA. Jaques de Vaucanson drömde om att bygga levande maskiner. Hans bajsande anka gjorde honom berömd – trots att den byggde på fusk.

Publicerad

Uppfinnaren Jacques de Vaucanson föddes 1709, i en fattig familj. Hans far gjorde handskar, och själv ville han bli urmakare. Vägen dit var krokig och gick via två religiösa ordnar innan han kunde ägna sig helt och hållet åt finmekanik.

När han var 18 fick han en egen verkstad av en sponsor. Planen var att bygga en uppsättning robotar som kunde servera mat och plocka disk för att imponera på dignitärer. Men en tjänsteman lyckades få verkstaden stängd eftersom han ansåg att Vaucansons skapelser var hädiska.

Tio år senare byggde han en robot-flöjtist i naturlig storlek som kunde spela tolv olika visor, och dessutom en tamburinspelare samt en mekanisk lärka i en bur. Han blev en kändis. Automater som härmade levande varelser var en trend bland den Europeiska överklassen, och Vaucansons var bland de bästa.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera