Teknikhistoria
Ny Teknik-journalisterna och jakten på sanningen om Tjernobyl
Grävande journalistik från Sverige avslöjade mer om vad som egentligen hade inträffat. Johan Gärdebo, doktorand i teknikhistoria vid KTH, berättar mer.
För trettio år sedan inträffade Tjernobylolyckan i sovjetiska Ukraina, den 26:e april 1986. Men det var först i Sverige tack vare grävande journalistik från NyTeknik som världen fick mer kännedom om olyckans plats och omfattning. Det är både en berättelse om hur världens största känrkraftsskandal avslöjades och om hur ny civil teknik och expertis utmanade supermakternas informationskultur som präglat Kalla kriget till dess slut.
Läs mer:
Härdsmältan vid kärnkraftverket Tjernobyl, ca 10 mil nordväst om Kiev i Ukraina, inträffade kl. 01:23:58 lördag natt den 26e april, 1986. Den radioaktiva strålningen upptäcktes först vid Forsmark måndag morgon den 28e april varpå svenska statens kärnkraftinspektion och Strålskyddsinstitutet bildade en krisgrupp för att hitta strålningens ursprung, mäta inverkan på Sverige samt informera allmänheten. Deras arbete bidrog till att i dagarna mellan april och maj göra Sverige till internationellt centrum om Tjernobylolyckan.