Teknikhistoria

Hemliga ubåtsjakten visade vägen till Titanic

TEKNIKHISTORIA. Oceanografen Robert Ballards dröm var att hitta vraket efter Titanic. Hans vision var att göra det med nya, avancerade fjärrstyrda robotar. Men det fanns en hake. Han var först tvungen att kartlägga två sjunkna atomubåtar åt flottan – och sedan hitta Titanic på tiden som blev över. Det här är berättelsen om hur Robert Ballards dröm blev verklighet.

Publicerad

1985 återfann Robert Ballard vraket efter Titanic. Det skapade historia och gjorde att Ballard blev världens mest kände oceanograf. Det var hans tredje försök, och det krävdes en extraordinär satsning för att lyckas. Sökområdet var känt, men hopplöst stort: mer än 250 kvadratkilometer. Tidigare samma år hade Ballard varit ombord på ett sökfartyg som missat vraket med bara ett par hundra meter.

När Ballard började leta fanns två verktyg att ta till: sonar och mini­ubåtar. Så kallad side scan sonar ser strukturer på botten. Men ett sök täcker bara en smal remsa av bottnen åt gången. För att hitta ett vrak måste ett fartyg göra tidsödande bogseringar och minsta avdrift kan leda till missar.

Forskarnas enda möjlighet att ­undersöka något som hittats på sonar att gå ner i bemannade miniubåtar. Men ett dyk tar timmar – mer tid upp och ner än på botten.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera