Premium

Tänt var’e här! 7 steg för tändstickorna

Tändstickstillverkningen var till en början ett hälsovådligt arbete, där de giftiga ångorna av vit fosfor gav många så kallad fosfornekros.
Försäljningen av brandfarliga fosforstickor har varit förbjuden i Sverige sedan 1901.
Litografi från 1872 som visar Jönköpings Tändsticksfabriks AB.
Gustaf Erik Pasch.
"Komplettmaskinen" vid Jönköpings Tändsticksfabrik ersatte fem andra maskiner, och tog hand om flera moment i produktionen samtidigt.
Den så kallade ”Barnhemsstickan” var den lite mer okända föregångaren till ”Solstickan”. Båda tändsticksaskarna såldes för välgörande ändamål.
Interiör från tändstickskungen Ivar Kreugers kontor på Västra Trädgårdsgatan i Stockholm, även kallat för ”tändstickspalatset”.

Självantändande stickor, hälsovådligt fabriksarbete och en ekonomisk krasch som gav svallvågor över hela Sverige – och världen. Utvecklingen av tändstickor är inte så odramatisk som det kan verka. Men den svenska uppfinnaren Gustaf Erik Pasch lyste upp tillvaron med sin säkra innovation.

Publicerad

Eldfängd fosfor – en osäker föregångare

Förlagan till dagens tändstickor var så kallade fosforstickor. De innehöll vit eller gul fosfor, ett giftigt ämne som framställdes av bland annat benrester och urin. Den första tändstickan med dessa komponenter uppfanns 1827 av den engelske kemisten och apotekaren John Walker. Fosfortändstickorna antändes vid friktion mot alla sorters ytor, vilket i praktiken innebar att stickorna även kunde börja brinna i asken. Försäljningen av fosfortändstickor förbjöds i Sverige 1901.

Svenska uppfinningen: en ny säker sticka


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera