Teknikhistoria

Motorbåtarnas tempel hittas vid Göta kanal

I en lada vid Göta kanal finns ett museum där veteranbåtar och leksaksbilar samsas under samma tak. Det är två samlingar i världsklass, men museets överlevnad är hotad.

Tätt invid Göta kanal utanför Borensberg norr om Linköping ligger en stor röd lada, ett gammalt sädesmagasin. Det är vinterstängt och nästan lika kallt inne som ute, men på sommaren kommer besökarna hit för att vandra runt i de unika samlingarna. Huset har två delar: Motorbåtmuseet och Leksaksbilmuseet.

Hans Værnéus, ”autominolog”, är livslång samlare och en av eldsjälarna bakom Museihuset. Upprinnelsen är ett generationsöverskridande intresse för motorbåtar hos Hans familj. Det började med hans farfar som skaffade ett sommarställe vid Kinda kanal. Han köpte båt och till den en av de första Evinrude-utombordarna i Sverige. Det var omkring 1910–1912.

Det blev fler båtar, bland annat motorbåten Solvae. Den är i exceptionellt skick, komplett och orenoverad inklusive motor, och har bara tillbringat en natt utanför sitt båthus sedan 1921. Hans son, som är djupt involverad i veteranbåtsvärlden, äger den i dag. Det är fjärde generationen som förvaltar Solvae.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera