Teknikhistoria

Lyftet av Svampen satte Örebro på kartan

Hatten till Svampen byggdes på marken och lyftes sedan upp bit för bit.
John-Ivar Olsson var arbetsledare när Svampen i Örebro byggdes och han tog över som platschef under projektets gång. ”Riktigt modigt av Örebro att våga satsa på något så oprövat”, säger han nästan 60 år senare.
Först göts fotringen allra längst ner, sedan ytterväggen och en stödkon till den inre väggen. När hela cisternen var klar började den verkliga utmaningen med att få upp den i lluften.
Vattenreservoaren vägde 3 200 ton och mätte över 45 meter i diameter. Hatten hissades upp nästan 60 centimeter om dagen efter noggranna förberedelser. Här syns hur 32 domkrafter pressar det imponerande bygget uppåt.
Armeringen till själva cisternen var ett jättejobb med tusentals armeringsjärn. Själva gjutningen började i maj 1956. Allt gjordes i ett enda svep, av två arbetslag. Så det blev en hel del betong att vibrera för byggnadsarbetarna. En särskild utmaning var att gjuta cisternen som lutade inåt.
Cisternen vattenfylldes på marken. Här badar en kranförare, och byggjobbare paddlar kanot. I bakgrunden skymtar Olaus petri-skolan som senare revs för att inte skymma Svampen.
Färdigbyggd blev Svampen 58 meter hög. Svampen har fått en rad kopior runt om i världen. Boländerna i Uppsala ligger bara någon kilometer från byggchefen John-Ivar Olssons kontor.
Kuwaits vattentorn är en hel grupp med exakta kopior av Örebros. Var och en av de 33 tornen rymmer 3 000 kubikmeter vatten.

Redan under byggtiden på 1950-talet blev vattentornet i Örebro en turistmagnet tack vare de spektakulära byggmetoderna. Här är historien om hur det unika byggprojektet blev verklighet tack vare kluriga byggchefer, hårt arbete och 32 domkrafter.

Till och med tv dök upp på den lilla bergknallen på norr i Örebro. Det var första gången det nya mediet kom till staden. Nyhetsteamet från Stockholm liksom alla andra journalister, lokala politiker, tjänstemän och folk från byggbranschen som mött upp skulle få bevittna en byggnadsteknisk världspremiär.

Det stora lyftet, som några tidningar senare kallade händelsen.

Det första försöket att med domkrafter pressa upp en jättelik, trattliknande, vattenreservoar en bit mot sin slutliga position 33 meter ovanför marken.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera