TEKNIKHISTORIA

Industrispionage lyfte bruket

Tumba Bruksmuseum tillverkar papper för hand än i dag. Gunnar Ståhl visar hur det går till.
I början av 1930-talet tillverkas allt sedelpapper för hand vid Tumba bruk. Bilden visar en 100-kronorssedel fårn 1936. Foto: Kungliga myntkabinettet

Tumba bruk tillhör världens äldsta tillverkare av sedelpapper. Men utan avancerat industrispionage hade de svenska pappersmakarna inte haft en chans.

Alla Sveriges sedlar produceras i dag i Tumba utanför Stockholm. Här finns en av de äldsta tillverkarna av sedelpapper i världen, som även exporterar till många andra länder. Men bruket fick en besvärlig start när det grundades för drygt 255 år sedan.

Då hade Riksens Ständers bank, sedermera Sveriges Riksbank, länge fört en ojämn kamp mot sedelförfalskarna. Trots att bedragare dömdes till döden medelst hägning, kom allt fler falska sedlar i omlopp. Situationen var ohållbar.

På den här tiden importerades allt sedelpapper från Holland. Finare papper fanns inte att uppbringa. Det märkliga var att även falska sedlar trycktes på det holländska sedelpappret. Delar av importen hamnade uppenbarligen i orätta händer någonstans på vägen till Sverige.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera