Premium
I kroppens tjänst – han lade grunden till dagens styrkemaskiner
Gustaf Zander trodde på fysisk träning och dess förmåga att hela människor från diverse problem. Men han såg en möjlighet till att nå längre än den traditionella gymnastiken. Han ville ta till maskiner för att stärka människan.
När Gustaf Zander föddes i Stockholm 1835 var fysisk träning knappast någon angelägenhet för folk i allmänhet. Det var något för militärer och atleter, ofta överlappande grupper, och specialister som dansare. Men det fanns en slags filosofisk skola, med inspiration från Tyskland och Frankrike, som satte stort värde på "fysisk fostran". En inflytelserik svensk representant var gymnastikpedagogen och skalden Pehr Henrik Ling som grundade Gymnastiska centralinstitutet.
Gustaf Zander utbildade sig till läkare i Uppsala, där han skrevs in som student 1855. Parallellt med studierna ledde han gymnastikövningar av och till. 1857 organiserade han gymnastik vid Zanderska flickpensionen, en skola som drevs av hans systrar.
All den gymnastiska verksamheten började ge honom idéer om att konstruera maskiner för att få till säkra och likformiga rörelser och för att isolera delar av kroppen i olika övningar. Under de närmaste åren experimenterade han med prototyper till olika apparater av trä, läder och järn.