Premium

Dåtidens drönare – duvorna blev pionjärer för flygbilder

Julius Neubronner.
Duva med kamerautrustning. Foto: Jacques Boyer / Roger-Viollet / IBL Bildbyrå
Schlosshotel Kronoberg från luften, med duvans vingspetsar med på bild. Foto: Julius Neubronner
Duva med panoramakamera. Foto: SZ-Photo / IBL Bildbyrå
Uppstoppad duva med kamera. Foto: Interfoto /IBL Bildbyrå
Österrikaren Igo Etrichs konstruktion från 1910 var omodern när första världskriget började, och blev ett av de första planen som uteslutande användes för flygfotografering. Trots namnet ("duva") var vingformen inspirerad av fröet från gurkväxten Alsomitra macrocarpa. Foto: Interfoto /IBL Bildbyrå

Julius Neubronner, en apotekare med intresse för fotografi och brevduvor, ville övertyga armén om att fåglar var bästa sättet att fotografera från luften. Men teknikutvecklingen sprang om honom, och det blev flygplanen som tog kamerorna till nya höjder.

En dag flög en av Julius Neubronners brevduvor vilse i dimman på sin väg hemåt med ett recept på medicin. En rovfågel hade kanske slagit till. Men en månad senare dök den upp igen, fet och välmående. Var hade den varit? Neubronner började dagdrömma om att förse sina duvor med automatiska kameror för att se var de rörde sig.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera