TEKNIKHISTORIA

Åtta misstag ledde fram till Deepwater Horizon-katastrofen

Bilden visar släckningsarbetet dagen efter explosionen. Vid haveriet knäcktes borröret och råolja började välla ut i havet.
“We care about the small people”, sa den då nytillträdda styrelseordföranden i BP, svenska civilingenjören Carl-Henrik Svanberg. Ett uttalande han fick kraftig kritik för. Bilden är från Carl-Henrik Svanbergs besök i vita huset, dit han hade blivit beordrad av president Barack Obama i juni 2010.

Åtta katastrofala misstag ledde fram till att oljeplattformen Deepwater Horizon exploderade i ett hav av flammor i april 2010. Elva personer miste livet och olyckan ledde fram till en av historiens största miljökatastrofer.

Ett högt väsande ljud var den första förvarningen om den annalkande katastrofen. Borrvätska började komma upp ur röret som nått 4 000 meter ner i havsbotten i Mexikanska gulfen, något som inte skulle vara möjligt med de skyddsmekanismer som installerats och som borde ha stängt borrhålet. Det följdes av en så kallad blowout, en okontrollerad utblåsning av olja och gas från havsbotten. Larmet gick, motorerna skenade. Sedan antändes metangasen i flera våldsamma explosioner.

126 personer befann sig ombord på oljeplattformen Deepwater Horizon natten för katastrofen. Elva av dem omkom. Oljeplattformen brann i omkring 36 timmar innan den slutligen kollapsade och sjönk till botten. Vid haveriet knäcktes borröret och råolja började välla ut i havet, cirka 80 kilometer utanför USA:s kust. 

Det tog nästan tre månader för BP:s ingenjörer att hitta en lösning som stoppade oljeutsläppet. Vid det laget hade uppskattningsvis 3,2 miljoner fat olja läckt ut i det som blev den största oljekatastrofen i historien. Råoljan drabbade regionens miljö och djurliv hårt och slog ut den lokala fiske- och turistindustrin.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera