TEKNIKHISTORIA

Armbandsurets väg från skyttegravar till rymden

Tre sovjetiska gränsvakter med vapen, kikare och armbandsur under andra världskriget. Så funkar det mekaniska uret: se grafiken här nedanför.
Det andra armbandsuret i rymden, en Breitling, bars 1962 av amerikanska astronauten M Scott Carpenter som står längst fram till höger i bilden från Nasa.
Astronauten Christer Fuglesang på rymdpromenad utanför rymdstationen ISS. Han vinkar mot kameran, i bakgrunden syns jorden.
Rymdkapplöpningen kom att leda till nya tekniksprång för armbandsuren, som skulle klara den ogästvänliga miljön i rymden. Svenska astronauten Christer Fuglesang hör till dem som bar Haldas armbandsur.
En seriestrip med Dick Tracy och företagets radio-armbandsur
Klockan som seriefiguren Dick Tracy bär, där uret även har radio och senare tv, har tillverkats av amerikanska Ivore & Horn, via en gräsrotsinsamling hos Indiegogo. Bilderna är från företages insamlingskampanj.
Ett rektangulärt armbandsur med en klassisk klocka och en radio. uret har guldkanter.
amerikanska Ivore & Horns variant av Dick Tracy-klockan, i en bild från företages insamlingskampanj.
Sex färgglada plastklockor av märket Swatch
Plastklockan Swatch blev räddningen för den schweiziska urindustrin.
Kronprinsessan rättar till håret så att hennes armbandsur syns
Kronprinsessan Victoria syns ofta med olika varianter av armbandsur.

Läcker teknik förpackad i snygg design. Armbandsuret har alltid varit en statussymbol, och är det fortfarande. Men historien börjar i en skyttegrav – och svischar ut i rymden.

Armbandsurets historia bär vissa likheter med den schweiziska arméknivens. Sedan det slog igenom i början av 1900-talet har tillverkare steg för steg stoppat in så många funktioner som möjligt: världsur, månens faser, väderstation, radio, tv och dator.

Men så kom de smarta mobiltelefonerna, som hade allt och mer därtill. En dödsstöt för armbandsuret? Nej, tvärtom!

– Det har aldrig sålts så mycket armbandsur i världen som nu. Marknaden har blivit uppdelad: många har klockan i mobilen medan andra vill ha en snygg accessoar som matchar deras stil, berättar urmakaren Per-Erik Bylund, som har Sveriges Urmakareförbunds museum i sin verkstad utanför Nordmaling.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera