Teknikhistoria

Norbert Rillieux revolutionerade sockerindustrin

Norbert Rillieux var en outsider som revolutionerade sockerindustrin i sin hembygd i Louisiana. Men till slut ledsnade han på det söta och ägnade sig åt sin stora passion: hieroglyfer.

Publicerad

Norbert Rillieux föddes 1806, under det amerikanska slaveriets höjdpunkt. Han var son till en vit plantageägare och dennes frigivna älskarinna, Constance Vivant. I New Orleans statusfixerade samhälle var han därför aldrig helt accepterad.

Men han fick en rejäl utbildning. 1820 skickade hans far, Vincent Rillieux, honom till Paris för att utbilda sig till ingenjör vid École Centrale. Han blev expert på ångmaskiner och så småningom också lärare vid skolan.

På plantagerna i Louisiana där Norbert Rillieux växt upp odlades sockerrör. Sockret var en viktig del av ekonomin och utvanns genom en metod som kallades "sugar train". Saften pressades ut och hettades upp i stora grytor över öppen eld för att förånga vattnet. Den allt tjockare vätskan flyttades till successivt mindre pannor.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera