Teknikhistoria

Sällsynt 66 år gammal dator återfunnen – väger 360 kg

En 66 år gammal bordsdator har hittats i en källare i Tyskland. Librascope LGP-30 tillverkades i enbart 45 exemplar i Europa. Den sägs ha bidragit till uppkomsten av begreppet fjärilseffekten. 

Publicerad

LGP-30 (Librascope General Purpose 30) var en på den tiden nätt pjäs. Den vägde omkring 360 kilogram och mätte 84 x 112 x 66 cm. En skrivbordsdator kort sagt, även om vi kanske inte skulle kalla den kompakt jämfört med dagens stationära hemdatorer. Enligt sajten Arstechnica bestod LGP-30 bland annat av 113 elektronrör, 1 450 solid state-dioder och ett roterande trumminne som kunde lagra motsvarande 15,8 kilobyte.

När den hade premiär 1956 såldes den för 47 000 dollar, vilket motsvarar ungefär 513 000 dollar idag. Den utvecklades av Stan Frankel, en datorforskare som jobbat vid Manhattan-projektet och som var en av de första som skrev program till datorn Eniac.

Personen – under pseudonymen c-wizz – som hittade datorn har beskrivit sina fynd på forumet Reddit. Utöver LGP-30 påträffades också annan gammal teknik, inklusive en Flexowriter. Det är en typ av skrivmaskinsliknande konsol som användes för in- och utmatning till datorn.

Personen uppger att datorn tillhört hens morfar eller farfar sedan 60-talet. Som användarna i den entusiastiska tråden noterar bör det ha varit mycket ovanligt att en privatperson hade en egen dator på den tiden. ”Det vore verkligen fantastiskt om någon kan få den här att fungera igen. Jag har hittat ett museum i Tyskland som tydligen har en fungerande LGP-30. Jag tror jag ska ta och kontakta dem”, skriver c-wizz. 

Enligt Arstechnica och Wikipedia använde matematikern Edward Lorenz en LGP-30 för att utveckla ett datorprogram som simulerade luftmassornas rörelse i atmosfären. Det gav senare upphov till forskningsområdet kaosteori och det besläktade begreppet fjärilseffekten.