Premium

Grundstötningen av den sovjetiska kärnvapenubåten som skakade Sverige

TEKNIKHISTORIA. En dag mitt under det kalla kriget stod den kärnvapenbestyckade ubåten U-137 på grund i skärgården. Det hade knappast gått att hitta på ett bättre sätt att chocka landet. Än i dag diskuteras händelserna i oktober 1981 då en felnavigering ställde Sverige mot supermakten Sovjetunionen.

Publicerad

På kvällen den 27 oktober 1981 manövrerade den sovjetiska ubåten U-137 i ytläge genom skärgården utanför Karlskrona, långt inne på svenskt farvatten. Vid inloppet till Gåsefjärden tog turen slut. Ubåten körde på grund. Besättningen försökte backa loss med motorerna på högvarv, men inget hjälpte. De inväntade gryningen.

Två fiskare upptäckte järnkolossen på den lilla kobben tidigt nästa morgon och larmade marinen som omringade ubåten. Sen följde ett snårigt spel där Sovjetunionen krävde att båt och besättning skulle få bärgas av sina egna, medan Sverige ville förhöra ubåtskaptenen på svensk mark.

En sovjetisk flotta gick mot den svenska gränsen, och en bogserbåt jagades ut från svenskt farvatten. Trumfkortet var de svenska ubåtarna som var både toppmoderna och smidiga. Till skillnad från de ryska kunde de svenska besättningarna skärgården utan och innan.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera