Populärteknik

Första smarta mobilen jublierar

För 20 år sedan lanserades den första mobilen som fick inbyggda datorfunktioner.

Publicerad

16 augusti 1994 lanserades Bellsouth IBM Simon som anses vara världens första "smarta mobil". Den integrerade funktioner som då fanns i handdatorer typ PDA i en mobil och vände sig främst till affärsmän.

Bland funktionerna fanns text- och ritprogram tillsammans med kalender, adressbok ock kalkylator. Vid sidan av att kunna använda e-post kunde den även skicka och ta emot fax.

Bildskärmen som mätte 114 mm x 36 mm och visade 160 x 293 pixlar var tryckkänslig och hanterades med en  stylus. Operativsystemet var Datalight ROM-DOS som kördes på 16-bitars processorn Vadem 16 MHz och lagringsminnet låg på en megabyte.

Men mobilen blev ingen större succé och såldes i bara 50 000 enheter under de sex månader den fanns på marknaden.

Ett skäl till den uteblivna efterfrågan var bland annat den korta batteritiden - en uppladdning gav bara en timmes samtalstid. Med ett pris på 900 dollar var den även dyr för sin tid. "Simon" var dessutom skrymmande och tung med sina mått 200 mm x 64 mm x 38 mm och vikten 500 gram.

För att fira 20-årsjubileet ska Science Museum i London låta den bli en del av sin nya utställningshall "Information Age" som öppnar 25 oktober.