Populärteknik

Efter Jobbet-redaktören blir reseledare

Ny Teknik-medarbetare leder teknikhistorisk resa till Storbritannien i april.

Efter Jobbet-redaktören Kaianders Sempler och förre redaktören för Teknikhistoria Erik Mellgren har anlitats av Historiska resor för att guida under en teknikhistorisk resa med titeln ”Den industriella revolutionen i Storbritannien” andra veckan i april. Resan bygger på deras bok ”Resan till Kristallpalatset”.

Resan går först till London och Royal Institution, där kemisten Huphry Davy upptäckte och renframställde alkalimetallerna natrium, kalium, barium och strontium och där Michael Faraday och James Clerk Maxwell experimenterade med elektromagnetismen och uppfann transformatorn, generatorn och embryot till den elektriska motorn. Så till Geological society, där kanalbyggaren William Smiths första karta över underjorden hänger i trapphallen. Via Monument – den höga kolonnen som minner om den stora branden i London år 1666 – vidare till Greenwich observatory för att titta på nollmeridianen och Harrisons kronometrar, skeppsklockorna som löste longitudproblemet.

Med buss till Blechley Park, där tyskarnas hemliga koder knäcktes under andra världskriget, och till Birmingham, staden där de första kommersiella ångmaskinerna byggdes.

Så till Coalbrookdale och Ironbridge, där bruksägaren Abraham Darby startade den industriella revolutionen genom att 1709 lyckas framställa tackjärn med hjälp av koksad stenkol och därigenom göra järnet billigt. Detta ledde bland annat till bygget av världens första bro helt i järn, passande nog kallad Ironbridge.

Efter besök i Oxford tillbaka till London för en titt på arbetsrummet där Alexander Fleming upptäckte penicillinet 1928.

MerHistoriska resors webbsajt.

En rad artiklar om platserna som ska besökas har tidigare publicerats i Ny Teknik. Se länkar i spalten till höger.