Populärteknik
Njut av sju tekniska smultronställen i sommar
I Sommarsverige med omnejd, finns app för historisk fejd, en teater för lik, sekelskiftesteknik. Kort sagt: nöjen utan hejd.
Tycho Brahes Ven
Ön mellan Danmark och Sverige, utanför Landskrona, är en storslagen naturupplevelse. Det går också att ta sig fram i Tycho Brahes flera hundra år gamla fotspår. År 1576 fick Tycho Brahe ön Ven i förläning av kung Fredrik II. Han byggde slottet Uraniborg, ett observatorium och en renässansträdgård. Slottet finns inte längre kvar men en del av trädgården är rekonstruerad. Och i Tycho Brahe-museet finns en utställning om vetenskapsmannens liv och upptäckter.
Mer info: www.landskrona.se
Blodbadet i borgen i en app nära dig
År 400 hände något fruktansvärt i Sandby borg på östra Öland. Arkeologer har sedan 2010 blottlagt vad som troligen var ett våldsamt massmord på ett helt borgsamhälle – som sedan glömdes bort.
Platsen är svår att hitta för besökare. En oansenlig traktorväg ned till havet. Men lättare att hitta digitalt. Finns på de flesta sociala medier, har två appar och utvecklar en vr-app. Vid borgen finns också en wifi-kiosk för att det ska gå att följa med i apparna på plats.
Mer info: www.sandbyborg.se
Misslyckat hamnbygge blev fågelparadis
I mitten av 1800-talet började hovstallmästare Beijer anlägga en hamn mellan Mörbylånga och Färjestaden på västra Öland. Men den två kilometer långa piren rakt ut i Kalmarsund var felkonstruerad, och området växte igen. Efter 15 år övergavs hamnen.
Men misslyckandet skapade en rik fågellokal. I dag är Beijershamn naturreservat. En vandring ut på den i dag böjda piren (formad av vattnets strömmar) är en naturupplevelse. 259 fågelarter har observerats i området.
Mer info: www.lansstyrelsen.se/Kalmar
Dissektion som drama
År 1662 stod Anatomiska teatern färdig i Uppsala universitets spektakulära byggnad Gustavianum. Bakom projektet stod vetenskapsmannen Olof Rudbeck den äldre, som själv studerat medicin i Europa och nu ville modernisera undervisningen på det svenska lärosätet.
På läktarna i den åttkantiga byggnaden kunde studenter, men även en nyfiken allmänhet, beskåda hur döda kroppar dissekerades. I dag är byggnaden kanske mest värd att se för sin speciella arkitektur, men dissektionsbordet finns kvar.
Mer info: www.gustavianum.uu.se/
Senaste tekniken år 1900
År 1898 stod paret von Hallwyls nya bostadshus klart på Hamngatan 4 i Stockholm. I dag är det ett museum som visar Wilhelmina von Hallwyls stora samling av konst, porslin och hushållsföremål.
Här finns också teknik som var av senaste snitt kring förra sekelskiftet. Huset försågs från början med elektricitet, centralvärme, hiss samt rinnande kallt och varmt vatten.
Tre olika telefonsystem installerades, ett för internt bruk inom byggnaden, ett för lokala samtal inom Stockholm och ett för rikssamtal.
Till nymodigheterna hörde också kägelbanan, ett slags motsvarighet till bowling, på en av de övre våningarna.
Mer info: hallwylskamuseet.se/sv
Se klassisk fabrik
På Nobelfesten är det linnedukar från väveriet i Klässbol utanför Arvika som ligger på borden. På 1800-talet kom vävmaskinerna som gav möjlighet att skapa fina mönster. Klässbols maskiner är nyare än så och tillverkning sker fortfarande i den värmländska fabriken.
Från shoppen kan du gå vidare in bland vävarna och se hur olika mönster växer fram. Det går både att botanisera på egen hand eller boka en guidning.
Mer info: www.klassbols.se
Spana in flyhistoria – i militärbunker
Är du i Göteborg i sommar? Ta dig då ut till Säve på Hisingen. Där finns nämligen museet Aeroseum i en tidigare topphemlig, militär bergsanläggning. Bergrummet, som ligger cirka 30 meter under jord, är värt ett besök bara i sig. Men museets samling är inte fy skam heller. Här finns olika civila och militära flygplan, helikoptrar och andra flygande farkoster.
Den som vill testa sina vingar kan göra det i en virtuell simulator där det bland annat går att flyga Viggen 37.
På Aeroseum finns också flera utställningar med anknytning till kalla krigets dagar. Där går det att lära sig mer om övervakningssamhället i DDR, atombombens historia och hur kända svenska spioner värvades av utländsk makt.
Mer info: www.aeroseum.se/