PIONJÄRER

”Statsfiendens” forskning gav grundstenar till Poliovaccinet

Ruby Sakae Hirose (1904–1960).
Ruby Hiroses forskning om serum och antitoxiner blev ett viktigt steg mot ett vaccin mot polio. Här vaccinerar Jonas Salk, virologen som utvecklade poliovaccinet, en ung pojke mot sjukdomen.
Utöver all annan forskning Ruby Hirose ägnade sig åt, granskade hon därtill en amerikansk växt. År 1930 publicerades A Pharaceutical Study of Hydrastis Canadensis, en studie som bland annat handlade om hur amerikanska urinvånare använde växten Hydrastis Canadensis för att behandla sår.

Hon bidrog till några av 1900-talets viktigaste medicinska genombrott. Men i sitt hemlands ögon förblev Ruby Sakae Hirose en potentiell statsfiende.

Publicerad

Få farmakologer kan stoltsera med ett mer imponerande cv än Ruby Sakae Hirose. Ännu färre har tvingats kämpa lika hårt för att åstadkomma det.

Hon föddes i delstaten Washington 1904, i en tid då rasism mot asiater – oavsett härkomst – inte bara var vanligt förekommande i USA, utan rentav lagstadgad. Föräldrarna Shiusaka och Tome Hirose var födda i Japan, men efter motgångar i arbetslivet valde de att haka på en populär trend i hemlandet – och satsa på ett liv i den nya världen i stället. En värld som i japanska ögon var ännu lite nyare än i europeiska. 

Eftersom Japan inte öppnade upp sig för kontakter med omvärlden förrän 1868 – efter militära påtryckningar från just USA – hade fortfarande bara något hundratal japaner hunnit flytta till den amerikanska västkusten i slutet av 1800-talet. Men det var på väg att förändras, och nu fördes familjen Hirose med av en allt stridare ström landsmän som omlokaliserade sig till Washington via ångfartyg.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera