PIONJÄRER

Pionjären bakom internets tidsprotokoll har gått bort

Nu bortgångna David L Mills, av vissa benämnd ”Internets fader tid”, i en bild från 2015.

Ingenjören David Mills skapade Network Time Protocol, protokollet som synkroniserar tiden i miljarder uppkopplade enheter och datasystem världen över. Nu har han själv gått ur tiden, vid 85 års ålder.

I dag tar vi för givet att våra uppkopplade nätverk och prylar ska fungera sömlöst oavsett var vi befinner oss i världen. Men redan när forskare arbetade med Arpanet, datornätverket som skulle bli föregångaren till internet, stod det klart att tidskoordineringen skulle utgöra ett problem. Mer precist att världens alla datorsystem och servrar inte hade en synkroniserad tid, utan sina egna interna klockor. Det försvårade datautbytet och ställde till problem i system som var känsliga för tidsskillnader.

– Det var problemet som David Mills tog på sig att försöka lösa. Han skapade protokollet Network Time Protocol som synkroniserar tiden mellan datorer och enheter. I dag använder i princip alla uppkopplade enheter NTP-protokollet, det går inte att överdriva betydelsen som hans arbete har haft, säger internetpionjären Patrik ”paf” Fältström, säkerhetsskyddschef på svenska Netnod.

"Förlorat ett fyrtorn i tidsvärlden"


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera