PIONJÄRER

Lagerarbetarens smarta återbruk blev världens första elljusstake

År 1996 lämnade Oscar Andersson två prototyper, som han hade tillverkat hemma vid köksbordet, till Nordiska museet i Stockholm. Där kunde intendenten fastställa att detta var världens första elljusstake. Ljusstaken på bilden är en av de två bevarade prototyperna.

Världens första elektriska adventsljusstake uppfanns av en lagerarbetare i Göteborg. Men först kort före sin död blev han erkänd som skaparen av det som snabbt blev en försäljningssuccé.

Det här är en tillfälligt upplåst premiumartikel. Prenumerera här för att få tillgång till alla premiumartiklar, magasinet Teknikhistoria hem i brevlådan och fem års utgåvor i onlinearkivet!

---

Omkring 1930 lanserade AB Svenska Philips den första elektriska julgransbelysningen i Sverige. Men på sina håll blev det problem med att lamporna inte stämde med spänningen i eluttagen, så vissa lampor på slingorna gick sönder och alltihopa fick returneras till fabriken.  Slöseri att slänga de ljus som fortfarande var hela, tyckte lagerarbetaren Oscar Andersson.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera