PIONJÄRER

Lagerarbetarens smarta återbruk blev världens första elljusstake

År 1996 lämnade Oscar Andersson två prototyper, som han hade tillverkat hemma vid köksbordet, till Nordiska museet i Stockholm. Där kunde intendenten fastställa att detta var världens första elljusstake. Ljusstaken på bilden är en av de två bevarade prototyperna.

Världens första elektriska adventsljusstake uppfanns av en lagerarbetare i Göteborg. Men först kort före sin död blev han erkänd som skaparen av det som snabbt blev en försäljningssuccé.

Det här är en tillfälligt upplåst premiumartikel. Prenumerera här för att få tillgång till alla premiumartiklar, magasinet Teknikhistoria hem i brevlådan och fem års utgåvor i onlinearkivet!

---

Omkring 1930 lanserade AB Svenska Philips den första elektriska julgransbelysningen i Sverige. Men på sina håll blev det problem med att lamporna inte stämde med spänningen i eluttagen, så vissa lampor på slingorna gick sönder och alltihopa fick returneras till fabriken.  Slöseri att slänga de ljus som fortfarande var hela, tyckte lagerarbetaren Oscar Andersson.

Uppfinnaren Oscar Andersson (1909–1996) med sin elljusstake.

Han hade en bakgrund på tekniskt gymnasium och var känd för att komma på smarta lösningar på problem. Nu skaffade han en vanlig träljusstake, borrade upp hållarna och monterade fast de elektriska ljusen. Problemet med spänningen löste han genom att placera en 75 watts glödlampa, som fungerade som motstånd, vid stickkontakten. Lagom till julen 1934 var så prototypen till världens första elektriska adventsljusstake klar.

– Pappa tillverkade flera av dessa elljusstakar och gav bort som presenter till släkt och vänner. Det var verkligen revolutionerande. Alla som gick förbi dessa fönster där det stod en elljusstake undrade varför ljusen inte brann ner någon gång, säger Nancy Ahlqvist, Oscar Anderssons dotter, i en intervju i Allas.

En tid därefter tog Oscar Andersson mod till sig och presenterade sin uppfinning för Philips försäljningschef. Några år senare tillverkades en provkollektion på ett par tusen elljusstakar, som sålde slut direkt. Succén var ett faktum.

Men det kom att ta tid innan den blygsamme Oscar Andersson fick äran för sin uppfinning. Länge uppgavs försäljningschefen som innovatören bakom den första elljusstaken. Till slut ilsknade en av Oscar Anderssons familjemedlemmar till över felaktigheterna och såg till att reda ut historien. Kort före sin död 1996 fick han upprättelse, efter att Nordiska museet hade granskat prototyperna.

– Strax innan pappa gick bort 1996 fick han sitt erkännande och ett diplom från museet. Men han fick ingen ekonomisk ersättning alls, säger Nancy Ahlqvist till Allas.

Som en del i kampen för hans upprättelse skapades en hemsida där Oscar Anderssons gärning beskrevs i detalj, läs mer på Adventsljusstaken.se.

FAKTA

En miljon sålda ljusstakar – per år

Traditionen att tända ljus i advent kom enligt Nordiska museet från den adventsjulgran som sattes upp på Ersta diakoni i Stockholm på 1870-talet, med Kaiserswerths diakonissanstalt i Tyskland som förebild. Där tändes sju ljus varje söndag i advent, ett för varje dag i veckan. Det blev snart en tradition som spreds över landet.

Ur detta växte seden fram med att i stället tända ett ljus varje advent.

Försäljningen av elektriska ljusstakar låg som högst på 1980-talet. I nutid har det minskat något, men det säljs enligt Nordiska museet omkring 1 miljon exemplar varje år.

Källor: Nordiska museets Fataburen 1998 – Känn dig själv, adventsljusstaken.se, Allas, Värnamo Nyheter.