PIONJÄRER

”Kinas Marie Curie” bevisade partiklars spinn – men blev utan Nobelpris

Chien-Shiung Wu i sitt laboratorium på Columbia University, där hennes banbrytande forskning ledde fram till det kvantfysikaliska ”Wu-experimentet” – som visade att partiklar rör sig i ett vänsterspinn.
Efter att Chien-Shiung Wu doktorerat anslöt hon sig till amerikanska Manhattan-projektet. Där tog hon fram en metod för att separera uran till sina isotoper uran-238 och uran-235.
Även om Nobelpriskommittén bortsåg från Chien-Shiung Wus insatser kom hon att prisas på många andra håll. År 1974 hedrades hon vid universitetet i Harvard jämte en rad andra prominenta personer.
Statyn i hemstaden Liuhe visar en framstående och dynamisk Chien-Shiung Wu.

Hon kallades ”the first lady of physics” och ”Kinas Marie Curie”. Men Chien-Shiung Wus raketkarriär lyckades på något vis undgå Nobelkommitténs radar.

Frågade man Chien-Shiung Wus föräldrar var det hennes öde att bli framgångsrik, banbrytande, kanske rentav historisk. Men för säkerhets skull bestämde de sig för att ge ödet lite hjälp på traven. Till skillnad från de flesta flicknamn på kinesiska fick hon ett utgjort av tecken som står för styrka och makt. 


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera